Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany kurczak z lekką sałatką i orzechowym sosem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na kurczaka

filety z kurczaka 5 szt
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżki
pomidory suszone w zalewie 100 g
kapary całe Smak 25 g

Sałatka

mix sałat 1 opakowanie
pomidory koktajlowe (czerwone) 12 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula czerwona 1 szt
biały ocet balsamiczny 60 g
cukier 2 łyżeczki

Sos orzechowy

śmietana 30% 200 g
ser pleśniowy niebieski 200 g
orzechy piniowe 70 g
orzechy laskowe 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak z lekką sałatką i orzechowym sosem

Kroki postępowania

1
Umytego i wysuszonego kurczaka doprawiamy papryką. Wycinamy w środku kieszonkę uważając aby nie dojść do drugiego końca fileta.
Krok 1 - Faszerowany kurczak z lekką sałatką i orzechowym sosem foto
2
Szatkujemy pomidory suszone na kosteczkę i mieszamy z kaparami.
Krok 2 - Faszerowany kurczak z lekką sałatką i orzechowym sosem foto
3
Umyte pomidory kroimy w połówki. Szatkujemy czerwoną cebulę w pióra. Czerwoną paprykę pozbawiamy nasion i gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa dodajemy do mixu sałat i mieszamy. Doprawiamy octem balsamicznym i cukrem.
Krok 3 - Faszerowany kurczak z lekką sałatką i orzechowym sosem foto
4
Faszerujemy kurczaki pomidorami suszonymi i kaparami. Przy użyciu wykałaczki spinamy całość. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut (termoobieg 165 C).
Krok 4 - Faszerowany kurczak z lekką sałatką i orzechowym sosem foto
5
Wlewamy do rondelka śmietanę i podgrzewamy. Dodajemy w małych kawałkach ser pleśniowy oraz orzechy pinii razem ze zmiażdżonymi orzechami laskowymi. Całość redukujemy o połowę cały czas mieszając.
Krok 5 - Faszerowany kurczak z lekką sałatką i orzechowym sosem foto
6
Wykładamy pierś z kurczaka którą zalewamy sosem orzechowym. Obok podajemy sałatkę.
Krok 6 - Faszerowany kurczak z lekką sałatką i orzechowym sosem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 10.12.2015 21:11
Super pomysł na pyszny obiad:)
RenataZ-et 09.12.2015 21:13
super danie!
2milutka 09.12.2015 20:36
pomysłowo :)
ilka01 09.12.2015 19:54
pyszności :)
KAROLLA87 09.12.2015 19:53
MNIAM MNIAM :)
Marta1986 09.12.2015 19:20
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak