Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pomidory

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 4 szt,
marchew 2 szt,
ząbki czosnku 2
majonez 4 łyżki,
śmietana 3 łyżki,
orzechy włoskie 1/4 szkl, posiekanych
sól i pieprz do smaku,
cukier do smaku,
natka pietruszki kilka gałązek,
liście sałaty kilka do dekoracji,

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pomidory

Średniej wielkości pomidory dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie odciąć ostrym nożem wierzch pomidorów czyli kapelusik. Kapelusiki odłożyć na bok.

Z pomidorów łyżeczką wydrążyć ostrożnie miąższ, uważając aby nie uszkodzić pomidorów. Obraną marchewkę zetrzeć na średniej grubości tarce, dodać pokrojony drobniutko czosnek, posiekane orzechy włoskie, posiekaną natkę pietruszki.

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać miąższ z pomidorów doprawić cukrem, pieprzem oraz solą do smaku.

Dodać majonez połączony ze śmietaną ( gęstą), ponownie wymieszać.

Takim farszem napełniać wydrążone pomidory.

Na górę farszu ułożyć kapelusik czyli ścięte góry pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 21:08
Smaczne takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak