Faszerowane kaczuszki jajeczne.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka ugotowane na twardo

    4 szt
  • szynka gotowana

    100 gram
  • ogórek kiszony

    1 szt
  • ser biały

    3 łyżki
  • marchewka ugotowana

    1 szt
  • sałata zielona

    4-5 liści
  • majonez

  • natka pietruszki

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Gdy ostygną z białek oddzielamy żółtka. Szynkę i ogórek kiszony kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy rozgniecione żółtka, posiekaną natkę pietruszki i majonez. Farsz doprawiamy i nadziewamy nim białka jajek. Na talerzu układamy opłukane i osuszone liście salaty, a na nich faszerowane jajka brzuszkami do góry. Biały ser rozcieramy widelcem i robimy małe kuleczki - główki kaczek. Skrzydełka robimy z majonezu lub serka i majonezu. Z cukiereczków robimy oczka ( dla starszych dzieci można zrobić z ziarenek pieprzu.) Dzióbki robimy z ugotowanej marchewki. Kaczuszki podajemy na liściu sałaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 07.05.2015 13:15
śliczne :)
Róża1 04.03.2015 23:28
urocze kaczuszki :-)
Bernadeta 19.11.2014 12:54
super są te kaczuszki
Wafelek2601 14.10.2014 10:03
bardzo ładne
Margo1 17.09.2014 06:43
Fantastyczny pomysł na przyjęcie
Granita 13.09.2014 21:34
przeurocze
gibli 13.09.2014 19:17
świetnie wyglądają)
IwonaKa 11.09.2014 17:34
ale śliczne !
adelajda 05.09.2014 16:31
Piękne kaczuchy :)
Futka 05.09.2014 09:43
Śliczne i słodkie te kaczuszki - wspaniały pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat