Faszerowana cukinia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    400 gram
  • papryka czerwona

    1-2 sztuki
  • pomidory w puszce

    2 puszki
  • cukinia

    4-5 małych sztuk
  • cebula

    1-2 sztuki
  • olej

    do smażenia
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser wędzony

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • kardamon

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowana cukinia foto
1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2 - Faszerowana cukinia foto
2. Cukinie (ważne aby były niewielkie) myjemy, kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką. (Nie wyrzucamy środków. Część z nich zostawiamy).
Krok 3 - Faszerowana cukinia foto
3. Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju lub oliwy.
Krok 4 - Faszerowana cukinia foto
4. Do zeszklonej cebulki dodajemy mięso mielone, razem podsmażamy. Gdy mięsko się już zetnie dodajemy pomidory z puszki, odrobinę wydrążonych środków z cukinii i paprykę pokrojoną w kosteczkę. Wszystko razem dusimy aż papryka zmięknie a woda z pomidorów nieco odparuje. Pod koniec dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o małych oczkach) i doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Faszerowana cukinia foto
5. Połówki cukinii układamy na papierze do pieczenia (najlepiej w blaszce lub naczyniu żaroodpornym). Do środka wkładamy świeże liście bazylii.
Krok 6 - Faszerowana cukinia foto
6. Nakładamy gotowy farsz z mięsem mielonym do środków.
Krok 7 - Faszerowana cukinia foto
7. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego sera.
Krok 8 - Faszerowana cukinia foto
8. Zapiekamy około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 26.12.2013 19:20
uwielbiam cukinie
JOANNA16 02.06.2013 07:26
pycha, też robię tylko z innym nadzieniem
adelajda 03.05.2013 09:00
smaczne !!!!!
Łucja 26.04.2013 15:29
uwielbiam taką cukinie :)
Anitapaj 11.04.2013 12:30
Same smaczności;)
aisoglam 08.04.2013 21:57
Świetnie prezentują się te cukinie. Fajny przepis :)
gosia56 07.04.2013 10:43
super bardzo lubię cukinię faszerowaną;)
Alex_M 03.04.2013 11:53
uwielbiam cukinie! juz sie nie moge doczekac lata!
mysza75 02.04.2013 14:05
Takie faszerowane cukinie mogłabym jeść bez końca :-)
iwi 01.04.2013 17:58
Wygląda smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat