Fasolowa na dzikich żeberkach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    300 g
  • żeberka

    500g z dzika
  • kiełbasa śląska

    4 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • marchew

    2 szt
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka pszenna

    1 lyzka
  • papryka czerwona

    1 pieczona bez skórki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • majeranek

    1 lyzka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 lyzeczka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 lyzeczka
  • sól i pieprz

    . do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolowa na dzikich żeberkach foto

Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości.
Krok 2 - Fasolowa na dzikich żeberkach foto

Żebra umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować 2 godziny na małym ogniu jak rosół.
Krok 3 - Fasolowa na dzikich żeberkach foto

Ziemniaki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić. Wrzucić do garnka.
Krok 4 - Fasolowa na dzikich żeberkach foto
Dodać ziele, liść, jałowiec, trochę posolić i gotować do miękkości warzyw.
Krok 5 - Fasolowa na dzikich żeberkach foto

Kiełbaski pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć. Cebulę obrać, posiekać w kostkę, wrzucić do kiełbasy, gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć, oprószyć mąką, zamieszać, przełożyć do zupy.
Krok 6 - Fasolowa na dzikich żeberkach foto


Paprykę pieczoną pokroić drobno i wrzucić do zupy. Dodać ugotowaną fasolę.
Krok 7 - Fasolowa na dzikich żeberkach foto
Doprawić zupę majerankiem, papryką słodką i wędzoną, solą oraz pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 19.02.2015 18:20
smaczna zupka
as28 16.02.2015 19:36
lubię fasolkę
gosia56 16.02.2015 19:31
Na pewno pyszna ta dzika zupa;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat