Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    400 gram
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • cukinia

    1/2 szt
  • cebula

    1 szt
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • makaron

    70 gram
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem foto
Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez 11 godzin. Następnie zmienić wodę i gotować przez 50 minut. Dodać sól i gotować jeszcze 10 minut.
Krok 2 - Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem foto
Przygotować warzywa: paprykę oraz cebulę pokroić w kostkę, seler naciowy w plasterki, natomiast cukinię w cienkie ćwierćplasterki.
Krok 3 - Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem foto
Do fasoli dodać pomidory w puszce i gotować jeszcze przez 15 minut.
Krok 4 - Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem foto
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać paprykę i dusić 5 minut. Następnie wrzucić cukinię oraz seler naciowy i dusić przez kolejne 5 minut.
Krok 5 - Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem foto
Dodać warzywa do fasolki. Przyprawić danie do smaku i gotować jeszcze 5 minut.W osobnym garnku ugotować drobny makaron (u mnie gwiazdki) w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do fasolki.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat