Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym

Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Fasolka w innej odsłonie. Sos boloński, a zamiast makaronu spaghetti fasolka.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • fasolka szparagowa

    500 gramów
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • pomidory

    500 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • pieczarki

    200 gramów
  • selera naciowego

    2 sztuki
  • bulion warzywny

    250 mililitrów
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • parmezan starty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem wytopiłem drobno pokrojony boczek. Wrzuciłem posiekaną cebulę, zeszkliłem, dodałem posiekany czosnek. Po minucie startą na średnich oczkach marchewkę. Jak marchewka zmiękła dodałem pokrojone w ćwiartki pieczarki i drobno pokrojony seler naciowy. Dusiłem ok. 5 minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki i pestek, oprószyłem cukrem. Dusiłem aż pomidory się rozpadły. Wlałem bulion, doprawiłem przyprawami i dalej dusiłem bez przykrycia, aż sos zgęstniał.

Ugotowałem fasolkę w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedziłem. Ułożyłem na talerzu, polałem sosem, posypałem startym parmezanem i listkami oregano.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy dwie łodygi selera naciowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat