Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fasolka po bretońsku z kabanosami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
cebula 2 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 2 łyżki
mąka 1,5 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
kabanos 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: fasolka po bretońsku z kabanosami

Kroki postępowania

1
Fasolę moczymy w wodzie przez kilka godzin.Odcedzamy. Po tym czasie dodajemy liść laurowy, podlewamy małą ilością wody i gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 1 - fasolka po bretońsku z kabanosami foto
2
Kabanosy kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy do fasoli. Jeśli fasola jest miękka, możemy dodać koncentrat i zacząc przygotowywać zasmażkę z cebulką. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i mieszamy do zezłocenia się zasmażki. Podlewamy łyżka wody i przekładamy do fasoli, mieszamy.
Krok 2 - fasolka po bretońsku z kabanosami foto
3
Fasolkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Smacznego!
Krok 3 - fasolka po bretońsku z kabanosami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 04.01.2013 10:43
fasoleczka mniam mniam :)
Beatris 05.12.2012 23:20
Odświeżona klasyka. Lubię fasolkę po bretońsku.
owca441 05.12.2012 18:25
u mnie też dzisiaj była
Zdzisław 05.12.2012 17:54
bardzo lubię z bułkami
Sylwia26 05.12.2012 17:41
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak