Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
fasola biała
500 g -
pieczarki
500 g -
boczek wędzony
400 g -
kiełbasa myśliwska
300 g -
cebule
3 szt. -
czosnek
2 ząbki -
przecier pomidorowy
400 g -
koncentrat pomidorowy
200 g -
Papryka ostra mielona Prymat
2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
majeranek
2 łyżeczki -
natka pietruszki
1 pęczek -
masło 82%
2 łyżki -
olej
3 łyżki -
sól
3 szczypty -
pieprz
1 szczypta
Sposób przygotowania
1. Fasolę wypłukać w wodzie, a następnie zalać wodą i pozostawić na całą noc. Po tym czasie fasolę ugotować w tej samej wodzie (co się moczyła) aż do miękkości.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a kiełbasę, boczek i pieczarki pokroić w grubszą kostkę.
3. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, pieczarki i razem smażyć około 5 minut aż składniki się zrumienią. Całość przełożyć do ugotowanej fasoli.
4. W rondelku rozgrzać masło, wlać przecier i koncentrat pomidorowy, dodać ostrą i słodką paprykę oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć i wlać do fasoli.
5. Fasolę i pozostałe składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na samym końcu dodać posiekaną natkę z pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się