Fasolka po bretońsku z pieczarką i pachnącą wędzonką

Fasolka po bretońsku z pieczarką i pachnącą wędzonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się z pachnącym wędzonym boczkiem, prawdziwą wiejską kiełbasą, pieczarkami i bukietem aromatycznych przypraw.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola biała

    500 g
  • pieczarki

    500 g
  • boczek wędzony

    400 g
  • kiełbasa myśliwska

    300 g
  • cebule

    3 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • przecier pomidorowy

    400 g
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • papryka ostra

    2 łyżeczki
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • masło 82%

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Fasolę wypłukać w wodzie, a następnie zalać wodą i pozostawić na całą noc. Po tym czasie fasolę ugotować w tej samej wodzie (co się moczyła) aż do miękkości.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a kiełbasę, boczek i pieczarki pokroić w grubszą kostkę.

3. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, pieczarki i razem smażyć około 5 minut aż składniki się zrumienią. Całość przełożyć do ugotowanej fasoli.

4. W rondelku rozgrzać masło, wlać przecier i koncentrat pomidorowy, dodać ostrą i słodką paprykę oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć i wlać do fasoli.

5. Fasolę i pozostałe składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na samym końcu dodać posiekaną natkę z pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat