Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z pieczarką i pachnącą wędzonką

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się z pachnącym wędzonym boczkiem, prawdziwą wiejską kiełbasą, pieczarkami i bukietem aromatycznych przypraw.

Składniki:

fasola biała 500 g
pieczarki 500 g
boczek wędzony 400 g
kiełbasa myśliwska 300 g
cebule 3 szt.
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 400 g
koncentrat pomidorowy 200 g
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżeczki
natka pietruszki 1 pęczek
masło 82% 2 łyżki
olej 3 łyżki
sól 3 szczypty
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z pieczarką i pachnącą wędzonką

1. Fasolę wypłukać w wodzie, a następnie zalać wodą i pozostawić na całą noc. Po tym czasie fasolę ugotować w tej samej wodzie (co się moczyła) aż do miękkości.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a kiełbasę, boczek i pieczarki pokroić w grubszą kostkę.

3. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, pieczarki i razem smażyć około 5 minut aż składniki się zrumienią. Całość przełożyć do ugotowanej fasoli.

4. W rondelku rozgrzać masło, wlać przecier i koncentrat pomidorowy, dodać ostrą i słodką paprykę oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć i wlać do fasoli.

5. Fasolę i pozostałe składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na samym końcu dodać posiekaną natkę z pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak