Fasolka po bretońsku z kiełbasą, boczkiem i cebulą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Fasolka po bretońsku z kiełbasą, boczkiem i cebulą to stały punkt w imprezowym menu. Oto sprawdzony przepis na to klasyczne, polskie danie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    400 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • chudy boczek

    200 gramów
  • kiełbasa wiejska

    200 gramów
  • przecier pomidorowy

    2-3 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    1/2 litra
  • pomidor pelati

    200 gramów
  • smalec gęsi

    1 łyżka
  • bagietka

    1 sztuka

Do smaku:

  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • liść laurowy

    2-3 sztuki
  • ziele angielskie

    2-3 sztuki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namocz i ugotuj do miękkości.

W rondlu na smalcu smażmy boczek, kiełbasę, cebulę, czosnek, przez kilka minut.  

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, po dwóch minutach wlewamy pomidory pelati i mieszamy.

Dodajemy fasolę, zalewamy rosołem, mieszamy i gotujemy do miękkości wszystkich składników około 15 minut.

Przed podaniem doprawiamy do smaku, posypujemy natką pietruszki i podajemy z grzankami z chleba. 

Kucharek_pl
Fasolę Jaś trzeba wcześniej namoczyć. Należy ją moczyć ok. 10-12 godzin, nie dłużej. Potem odlać płyn z moczenia i ugotować ziarna w dużej ilości świeżej wody. Ten rodzaj fasoli gotuje się ok. 60-90 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat