Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1,5 l
  • fasola Jaś

    500 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • ząbki czosnku

    2 duże szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • boczek wędzony

    300 g
  • kiełbasa

    200 g
  • cebula biała

    1 duża szt
  • marchewka

    1 duża szt
  • pietruszka

    1 duża szt
  • przecier pomidorowy

    3 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1/2 łyżki
  • gorąca woda

    50 ml
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
Fasolkę wypłukać i zalać wodą. Odstawić na całą noc do namoczenia.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
Fasolkę zagotować w tej wodzie co się moczyła, dodając liście laurowe, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie. Gotować ok. 40-45 minut aż fasolka będzie miękka (dolewać wody w razie potrzeby, fasolka powinna być cały czas przykryta wodą).
Krok 3 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
Boczek pociąć w kostkę, kiełbasę w talarki, cebulę białą w piórka, marchew i pietruszkę w talarki.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażyć boczek, następnie dodać marchew i smażyć ok. 5 minut, potem dodać pietruszkę i smażyć kolejne 5-8 minut, następnie dodać cebulę i ją zeszklić, a na koniec wrzucić kiełbasę, która najszybciej się podsmaża.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
Podsmażone mięso i warzywa przełożyć do gotującej się fasoli, dodać też przecier pomidorowy i gotować ok. 15-20 minut.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
Zrobić zasmażkę: masło roztopić na patelni i dodać mąkę, smażyć krótko tylko do uzyskania jasnozłotego koloru. Dolać trochę gorącej wody (50 ml), wymieszać i przelać do gotującej się fasolki. Gotować jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7 - Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą foto
Na koniec dodać do smaku pieprz czarny, pieprz ziołowy i majeranek. Odstawić na ok. 10 minut aby danie nabrało aromatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 15.06.2015 15:14
moja ulubiona
pajbek 15.06.2015 11:22
Dawno nie jadłam ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat