Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
marchew 3 szt
kość 500 g
por 1 szt
cebula 3 szt
pietruszka 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
kiełbasa zwyczajna 350 g
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz szczypta
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Do garnka z wodą wrzucamy kość wieprzową od schabu, dodajemy liść lubczyku, pietruszkę oraz pora. Fasole moczymy wcześniej przynajmniej 12 godzin. Odcedzamy i wrzucamy groch do garnka. Całość gotujemy około 45 min.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Następnie cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na ptelnię z rozgrzanym tłuszczem. Lekko solimy, smażymy aż zmięknie i dodajemy pokrojoną w kostke marchewkę. Całośc podsmażamy około 5 min.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Po upłynięciu 45 min wrzucamy podsmażoną wcześniej marchewkę i cebulkę. Dodajemy kucharka i solimy. Kiełbasę kroimy w półplastry, lekko podsmażamy i wrzucamy do zupy.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Wyciągamy z wywary kość wieprzową, oraz pora i pietruszkę. Sprawdzamy czy fasola jest miękka jeśli tak to dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość przyprawiamy majerankiem , przyprawą do fasoli, pieprzem oraz solą do smaku.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5
Do kubeczka wlewamy trochę zimnej wody i dodajemy obie mąki. Rozbełtujemy na jednolitą masę.
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto
6
Rozbełtaną masą mączną zagęszczamy fasokę. Gotujemy około 5 min i doprawiamy ewentualnie solą.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku foto
7
Podawać z chlebem lub ziemniakami. Jeśli ktoś lubi można posypać natką.
Krok 7 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 06.02.2015 15:00
lubię fasolke z Jaskiem ;)
Janina 05.02.2015 16:46
Bardzo lubimy taką fasolkę;)
Agnieszka-87-25 05.02.2015 15:02
mniam smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak