Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola 250 g (adzuki)
ząbki czosnku 2 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 2 szt
passata pomidorowa 250 ml
olej do smażenia
Frankfuterki wędzone Madej Wróbel 3 pętka
kozieradka 1 szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 szczypta
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie

Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy.

Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli, 5 części wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej miękkości. Odsączamy.

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min.

Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe kawałki). Do sosu dodajemy fasolę, pokrojone frankfurterki i podgrzewamy, cały czas mieszając.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.03.2016 16:38
pyszne ,moje smaki :-)
dollce 02.03.2016 14:07
super propozycja
kd045 02.03.2016 13:29
Bardzo smaczny przepis :)
joannaa24 02.03.2016 13:24
Bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak