Przepis i sposób przygotowania na: Farfalle z sosem serowym, kurczakiem i orzechami
Orzechy z grubsza posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka. Pod koniec smażenia kurczaka dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć razem kilka minut.
Do garnuszka/rondelka wlać śmietankę, dodać pokrojony na kawałki ser ( ser pleśniowy można zastąpić dobrej jakości serkiem topionym ). Doprowadzić do zagotowania i mieszając gotować na małym ogniu do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści a sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( można również dać szczyptę swoich ulubionych ziół ). Do sosu dorzucić uprażone wcześniej orzechy.
Sos serowy połączyć z usmażonym kurczakiem i dusić razem przez kilka minut na małym ogniu.
Na talerz wyłożyć makaron ugotowany na sposób al dente i polać sosem.
Smacznego :)