Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafele czyli kotleciki z ciecierzycy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szkl
cebula 1 szt
czosnek 2-3 ząbki
pietruszka zielona 1/2 pęczek
płatki owsiane 1/2 szkl
pieprz
Przyprawa curry orientalna Prymat
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Falafele czyli kotleciki z ciecierzycy

Falafel to rodzaj kotlecików popularnych w kuchni arabskiej. Jego głównym składnikiem jest modna w ostatnim czasie ciecierzyca
Ciecierzycą zalałam zimną wodą i zostawiłam na całą noc do namoczenia. Po tym czasie zmieniłam wodę na czystą, a ciecierzycę ugotowałam do miękkości. Cebulę drobno pokroiłam, zeszkliłam ją w niewielkiej ilości oleju. Płatki owsiane zmiksowałam na mąkę- przyda się później do zagęszczenia masy. Ugotowaną ostudzoną ciecierzycę po odcedzeniu zmiksowałam razem z cebulą. Nie musi to być idealnie gładka masa. Dodałam do niej trochę mąki owsianej, drobno posiekany czosnek i pietruszkę. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryczką i szczyptą curry. Formowałam z masy małe kotleciki mieszczące się w dłoni. Po obtoczeniu w bułce (lub bułce i mące owsianej) smażyłam je jak zwyczajne "mielone".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 02.02.2014 13:08
muszę wypróbować przepis! zawsze byłam ciekawa jak takie klosiki smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak