Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel izraelski

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 300 gram
cebula biała 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
kumin 1 łyżeczka
pietruszka zielona 1 natka
kardamon 1/2 łyżeczka
chilli 1/2 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej do smażenia
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel izraelski

Ciecierzyce zalac na noc woda. Ciecierzyce odcedzamy, plukamy i wraz z cebula mielimy, dodajemy posiekana natke, sode i pozostale przyprawy. Dodac tyle wody by masa byla zwarta. Odkladamy do lodowki na minimum 1 godzine. Rozgrzewamy tluszcz w glebokiej patelni lub malym garnku, smazymy dobrze scisniete kulki na goracym oleju. Smazymy ok 2-3 minut az do zbrazowienia skorki. Po usmazeniu najlepiej wykladac falafel na recznik papierowy, aby tluszcz odsaczyc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 05.07.2014 09:14
doskonały zamiennik dania mięsnego
Wacław 08.03.2014 11:12
fajne danie,nie jadłem takiego :-)
brioszka 27.02.2014 21:04
lubię falafele :) bez maszynki nie wychodzą takie pyszne!
Ada-Gaba 27.02.2014 09:13
ciekawa i smaczna propozycja
Pani Domu 27.01.2014 20:01
z chęcią bym spróbowała
Dorian 23.01.2014 08:17
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak