Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
ciecierzyca
1 szkl. -
czosnek
2 ząbki -
kumin
2 łyżeczki -
sól do smaku
-
natka pietruszki
3 łyżeczki -
czarny pieprz mielony Prymat
-
chili pieprz cayenne
-
olej rzepakowy do smażenia
opcjonalnie
-
mąka pszenna
2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Następnie gotuję przez około 1,5 godz. w dwóch szklankach wody. Solę pół godziny przez końcem gotowania.
Cieciorka po ugotowaniu musi wystygnąć.
Dodaję do niej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.





Usmażony falafel można odcisnąć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ryżem lub chlebkiem pita.
Smacznego!
Jeśli pasta falafelowa nie formuje nam się w kulki, bo masa jest zbyt krucha można dodać mąkę pszenną.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się