Falafel

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciecierzyca

    1 szkl.
  • czosnek

    2 ząbki
  • kumin

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • natka pietruszki

    3 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • chili pieprz cayenne

  • olej rzepakowy do smażenia

opcjonalnie

  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Falafel foto
1 szklankę suchej ciecierzycy moczę kilka godzin w wodzie.
Następnie gotuję przez około 1,5 godz. w dwóch szklankach wody. Solę pół godziny przez końcem gotowania.
Cieciorka po ugotowaniu musi wystygnąć.
Dodaję do niej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Krok 2 - Falafel foto
Do cieciorki z czosnkiem dodaję pietruszkę...
Krok 3 - Falafel foto
... oraz resztę przypraw. Najważniejszy jest kumin, czyli kmin rzymski. Do kupienia w sklepach eko lub w zielarniach, zazwyczaj na wagę.
Krok 4 - Falafel foto
Cieciorkę z przyprawami blenduję, aż do uzyskania jednolitej pasty.
Krok 5 - Falafel foto
Z wyrobionej pasty formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej lepić kulki mokrą ręką.
Krok 6 - Falafel foto
Na głębokim i bardzo gorącym oleju smażę kulki z obu stron po około 3 minut na każdą. Muszą smażyć się na dużym ogniu. Pamiętajmy, żeby nie wrzucać za jednym razem wszystkich falafeli do smażenia, bo temperatura oleju spadnie i zrobi nam się "papka".

Usmażony falafel można odcisnąć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ryżem lub chlebkiem pita.

Smacznego!
Kasia Maszewska
Jeśli pasta falafelowa nie formuje nam się w kulki, bo masa jest zbyt krucha można dodać mąkę pszenną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 26.02.2015 14:40
w takim wydaniu jeszcze nie probowałam
kasiaw 26.02.2015 13:05
ciekawie się prezentuje nigdy takich nie jadłam
Ania67 26.02.2015 09:19
Ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat