Przepis i sposób przygotowania na: Extremalnie pyszne kulki czekoladowe
Dodaj masło, około połowy kostki. Zmiksuj ciasto.
Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę i piecz 20 do 30 minut w temperaturze 175st. C. Jak upieczesz ciasto rozdrobnij je na drobne kawałki - gruby "piasek".
Gdy ciasto ostygnie i będzie zimne oraz skruszone dodaj Mascarpone lub Philadelphię albo inny kremowy serek. Dodałam również spory chlust likieru amaretto, ale Ty dodaj to co lubisz.
Mascarpone dodałam małe opakowanie (250g) i było w sam raz.
Teraz włóż tak przygotowane ciasto do zamrażarki na około 15min, może trochę dłużej, inaczej ciasto będzie się kruszyć, gdy będziesz wyrabiać kulki.
Jak wyjmiesz z zamrażarki uformuj kulki. Takie o średnicy około 3cm będą w sam raz. Lepiej zrobić mniejsze niż ja zrobiłam, ponieważ moje trudno się formowały.
Odkładaj wyrobione kulki na blasze wyłożoną pergaminem. Gdy zużyjesz już całe ciasto, włóż tak wykonane kulki z powrotem do zamrażarki na 30min.
tym czasie roztop czekoladę. Ja wzięłam deserową 200g - 90% kakao Lindta, ale zabrakło mi na 4 kulki, więc kup na wszelki wypadek 2 tabliczki.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do czekolady łyżkę oliwy lub innego oleju. Jak będzie już bardzo lejąca zanurzaj kolejno kulki. Najlepiej za pomocą dwóch widelców, aby nadmiar czekolady mógł swobodnie spłynąć z kulek do miski. Gdy odcieknie cały nadmiar czekolady odłóż kulkę na pergamin.
Gdy oblejesz wszystkie kulki, udekoruj i odłóż je do lodówki albo zamrażarki, aby czekolada zastygła.
Smacznego.