Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Extremalnie pyszne kulki czekoladowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
jaja 4 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier waniliow 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
tabliczka czekolady 2 sztuki
masło 50 gram
likier amaretto 50 mililitrów
kolorowe posypki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Extremalnie pyszne kulki czekoladowe

Zmiksuj 1 szklankę cukru z 4 jajkami. Dodaj 1 szklankę mąki, łyżkę cukru waniliowego i łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodaj dobre kakao, z dużą zawartością kakao. Możesz zamiast kakao dodać czekoladę (90% kakao).

Dodaj masło, około połowy kostki. Zmiksuj ciasto.

Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę i piecz 20 do 30 minut w temperaturze 175st. C. Jak upieczesz ciasto rozdrobnij je na drobne kawałki - gruby "piasek".

Gdy ciasto ostygnie i będzie zimne oraz skruszone dodaj Mascarpone lub Philadelphię albo inny kremowy serek. Dodałam również spory chlust likieru amaretto, ale Ty dodaj to co lubisz.

Mascarpone dodałam małe opakowanie (250g) i było w sam raz.

Teraz włóż tak przygotowane ciasto do zamrażarki na około 15min, może trochę dłużej, inaczej ciasto będzie się kruszyć, gdy będziesz wyrabiać kulki.

Jak wyjmiesz z zamrażarki uformuj kulki. Takie o średnicy około 3cm będą w sam raz. Lepiej zrobić mniejsze niż ja zrobiłam, ponieważ moje trudno się formowały.

Odkładaj wyrobione kulki na blasze wyłożoną pergaminem. Gdy zużyjesz już całe ciasto, włóż tak wykonane kulki z powrotem do zamrażarki na 30min.

tym czasie roztop czekoladę. Ja wzięłam deserową 200g - 90% kakao Lindta, ale zabrakło mi na 4 kulki, więc kup na wszelki wypadek 2 tabliczki.

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do czekolady łyżkę oliwy lub innego oleju. Jak będzie już bardzo lejąca zanurzaj kolejno kulki. Najlepiej za pomocą dwóch widelców, aby nadmiar czekolady mógł swobodnie spłynąć z kulek do miski. Gdy odcieknie cały nadmiar czekolady odłóż kulkę na pergamin.

Gdy oblejesz wszystkie kulki, udekoruj i odłóż je do lodówki albo zamrażarki, aby czekolada zastygła.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paulina33 22.01.2013 21:03
genialne :)
Malinka 10.01.2013 20:26
O ludzie, ależ one zachęcająco wyglądają:) SUPER!
rjustysia 08.01.2013 10:22
Wyglądają po prostu rewelacyjnie!
Magda60 05.01.2013 20:27
pieknie wygladaja
agnieszkalider 02.01.2013 16:20
super kuleczki
jozefinach 05.10.2012 17:22
Piękne kulki.
Inal 01.10.2012 19:11
Te kuleczki zawsze doprowadzają mnie do zachwytu.:)
karolina1869 01.10.2012 17:38
maczne pewnie
Juleczka20 01.10.2012 16:10
pyszne te kuleczki
Katarzyna47 29.09.2012 21:55
Przepis dodałam do mojej księgi aby nie zapomnieć wypróbować. Przepis i zdjęcie zachęcają do roboty.
BeataJ 29.09.2012 21:48
bardzo fajny pomysł, z pewnością zrobię :)
K&J 29.09.2012 19:39
super
magdziorka6 29.09.2012 19:29
ekstremalnie świetne
Andysz 29.09.2012 19:02
super;)
elficzna 29.09.2012 18:37
rewelacja!
miki47 29.09.2012 18:29
pycha
Marta1986 29.09.2012 18:18
pycha
artur7 29.09.2012 18:09
ładne
Krakowianka 29.09.2012 17:19
super na pewno wypróbuje ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak