Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Expresowe fondue.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser camembert 1 szt
białe wino 30 ml
bagietka

Przepis i sposób przygotowania na: Expresowe fondue.

Fondue ( wym. fondi) – jest to potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Jest bardzo popularna we Francji i Holandii. Jada się ją w gronie przyjaciół, bezpośrednio z garnka z gorącym serem, zanurzając w nim pieczywo nabite na widelec. Moja wersja, jest równie smaczna, a przede wszystkim bardzo szybka w przygotowaniu.
Ser camembert w drewnianym koszyczku, wyjąć z papierowego opakowania i włożyć z powrotem do koszyczka. Widelcem nakłuć cały ser i polać białym winem. Posypać świeżym tymiankiem, nakryć wieczkiem. Całość owinąć folią aluminiową, błyszczącą stroną do sera (koszyczka drewnianego ) i wstawić do piekarnika 200 o C na 12 – 15 minut. Po tym czasie ser położyć z koszyczkiem na talerzu i maczać pokrojoną bagietkę, popijając białym wytrawnym winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 03.11.2013 14:49
Kiedyś robiłam takie fondue i jest pyszne
Konczi 03.11.2013 00:04
cóż... chyba zgłodniałam :D super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak