Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanka
  • masło lub margaryna

    20 dag
  • cukier

    2/3 szklanka
  • śmietana 30%

    150 ml
  • miód

    7 czubata łyżka
  • jajka

    4 duże
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczka
  • płatki migdałowe

    7 dag
  • ciemne śliwki

  • białe wino

    70 ml
  • sok z cytryny

    1 szt
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami foto
Do dużej miski wkładamy miękką margarynę lub masło. Dodajemy cukier, trzy łyżki miodu, śmietanę oraz jajka. Ubijamy mikserem przez 30 sekund. Wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładniej konsystencji.
Krok 2 - Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami foto
Dwie małe keksówki (lub tortownicę o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy płatkami migdałów
Krok 3 - Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami foto
i układamy umyte, pozbawione pestek i połówki śliwek. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (mniej więcej po 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową, a po kolejnych 5 wyłączamy dolne grzałki). W tym czasie zagotowujemy wino z sokiem z cytryny. Gdy połowa płynu odparuje, dodajemy miód i gotujemy jeszcze 3-4 minuty aż powstanie dosyć gęsty płyn.
Krok 4 - Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami foto
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i nasączamy winem z miodem, studzimy.
Krok 5 - Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami foto
Przed podaniem możemy ciasto oprószyć odrobiną cukru pudru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandraa 31.08.2012 15:47
sprawdzi sie gdy wpadną niezapowiedziani goście
hahanka 19.08.2012 20:58
jak pięknie podane
hahanka 19.08.2012 20:58
jak pięknie podane
jolanta19 17.08.2012 18:29
super
Ewa6274879 17.08.2012 08:19
Super ciacho, zabieram przepis i zrobię na niedzielę :)
ttrytka 16.08.2012 23:45
dobre
staropolanka5 16.08.2012 23:41
pycha
stokrotka 16.08.2012 23:08
super, lubię takie ciasta
BernadettaP 16.08.2012 21:29
Proszę bardzo Sroczko, już wysyłam :)
Sroczka 16.08.2012 21:20
Bardzo smakowite ciasto. Poproszę kawałeczek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat