Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

EKSTRAKT Z WANILII

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

laska wanili 3 sztuki
wódka 1/2 szklanki
rum 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: EKSTRAKT Z WANILII

Produkcja ekstraktu polega na ekstrakcji ziaren wanilii w alkoholu,a tym samym uzyskanie ciemnego,bursztynowego płynu o cudownym aromacie.
Wanilia musi być świeża,gruba i mięsista. Przecinamy laskę ale nie wyskrobujemy ziarenek. Wanilię umieszczamy w karafce i zalewamy alkoholem. Trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu ale nie w lodówce. Po około 2 miesiącach gotowa do użycia,można przechowywać latami.
Po co dodawać sztuczne aromaty do ciast jak możemy zrobić naturalne w domu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaWr 13.12.2013 22:53
Ciągle przymierzam się go zrobić... ale na razie mam własny cukier waniliowy.
mikrusiak 13.12.2013 17:51
hm... taki ekstracik...:P czemu by nie spróbować..;P
Kasia35 13.12.2013 16:15
świetny przepis
olla85 13.12.2013 15:34
Ja również sama robię ekstrakt waniliowy. Tyle że nie dodaje rumu. Ale z rumem na pewno jest jeszcze bardziej aromatyczny, więc muszę kiedyś spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak