Ekspresowe pączusie serowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg zmielony

    250 g
  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • wódka

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
dagita
Ciekawostka - same odwracają się podczas smażenia nawet kilka razy :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:01
Lubię i robię.
anka1988 17.01.2015 22:45
Pyszne i szybkie pączusie!
Anna20 17.01.2015 14:52
pyszne, uwielbiam takie :)
dagita 17.01.2015 10:40
Dziękuję i polecam nie tylko w Tłusty Czwartek :)
berys18 17.01.2015 00:24
wspaniałe pączusie
misia53 16.01.2015 23:47
fajne pączusie
Mama niejadka 16.01.2015 22:20
Super przepis :)
Michał2 16.01.2015 21:18
moje ulubione;)
Skotka 16.01.2015 20:30
pyszne i śliczne:)
irenka 16.01.2015 19:54
fajny przepis,na pewno smaczne pączusie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat