Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z papierówek i brzoskwiń - bez cukru

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papierówki 1 kg
brzoskwinie 1 kg
limonki 3
słodzik w płynie 5 łyżek
żel-fix 2:1 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z papierówek i brzoskwiń - bez cukru

Jabłka umyć, przekroić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ razem ze skórką pokroić w mniejsze kawalki.
Wrzucić do blendera, dodać sok wyciśnięty z limonek oraz słodzik - zmiksować na gładko.
Dodać pokrojone brzoskwinie ze skórką i ponownie zmiksować.
Mus przelać do garnka, dodać żel-fix i bardzo dokłądnie wymieszać, stale podgrzewając.
Od czasu zawrzenia gotować 5 minut często mieszając.
Wrzącym dżemem napełnić średnie sloiczki, zakręcić i postawić dnem do góry.
Nakryć ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 03.08.2012 08:41
pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak