Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czerwonej porzeczki .

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczki czerwone 2 kg
cukier 300 g
sok z cytryny 5 łyżek
cynamon 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 5-6 szt

Porada

Nie musimy dodawać środków żelujących , ponieważ porzeczki mają w sobie naturalne pektyny , które je zagęszczają

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czerwonej porzeczki .

Kroki postępowania

1
Porzeczki przebieramy , obrywamy ogonki . Myjemy dokładnie pod bieżąca wodą , odcedzamy .
Krok 1 - Dżem z czerwonej porzeczki . foto
2
Porzeczki przekładamy do dużego garnka z grubym dnem , zasypujemy cukrem , podgrzewamy na małym ogniu .
Krok 2 - Dżem z czerwonej porzeczki . foto
3
Porzeczki cały czas mieszamy , dodajemy przyprawy .
Krok 3 - Dżem z czerwonej porzeczki . foto
4
Dodajemy sok z cytryny .
Krok 4 - Dżem z czerwonej porzeczki . foto
5
Porzeczki miksujemy blenderem , gotujemy , aż zgęstnieją .
Krok 5 - Dżem z czerwonej porzeczki . foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.07.2015 11:29
pyszny dżemik
Motorek 24.07.2015 08:29
fajny dżemik
Jadwiga/Jaga85 23.07.2015 23:29
Bardzo lubię!!!
Adamorek 23.07.2015 18:13
pyszny taki domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak