Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z cukinii

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
cukier 1 szkl
galaretka cytrynowa 1 szt
cytryna 2 szt
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z cukinii

Cukinie obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cukinię przekładamy do garnka i dusimy około 20 minut często mieszając. Kiedy cukinia zmięknie, dosypujemy cukier, galaretkę, skórkę, sok z cytryn oraz kwasek cytrynowy. Dżem dusimy jeszcze około 30 minut często mieszając aby się nie przypalił. Gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy je do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak