Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki 3,5 kg
cukier 600 g
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy

Truskawki myjemy razem z szypułkami (ponieważ mniej wody wchłoną). Suszymy owoce i kroimy w ćwiartki pozbawiając szypułek. Wrzucamy na patelnię - najlepiej z powłoką nieprzywierającą. Dodajemy cukier i sok z jednej cytryny. Podgrzewamy około 20 minut mieszając. Proces smażenia/gotowania truskawek powinien trwać 3 dni po 2-3 godziny. Po każdym dniu chłodzimy truskawki i chowamy w celu ostudzenia do lodówki. Po 3 dniach kiedy dżem zrobi się gęsty dodajemy go do wyparzonych słoików. Ewentualnie pasteryzujemy. Z masy 3,5 truskawek uzyskałem 3 słoiki po 350 g i jeden 250 g.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 15.07.2015 17:14
pyszny do bułeczki z masełkiem :)
Wafelek2601 15.07.2015 11:03
Bardzo dobry
bertpvd 15.07.2015 09:10
osobiście zadecydowałem o pasteryzacji na mokro więc powinno być dobrze :) cukru nie dałem więcej ponieważ 600 g moim zdaniem wystarcza - kwas truskawek pięknie balansuje się ze słodyczą cukru
Ewelina1991 15.07.2015 08:50
świetny dżem
irenka 14.07.2015 20:35
pychotka,uwielbiam
olyabuziaczek 14.07.2015 19:37
jak na taką ilość truskawek, mało cukru ale mam nadzieję że nie zepsuje się przez zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak