Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowo-jabłkowy.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1,5-2kg (z pestkami)
jabłko
cukier 10-15 łyżek
sok z cytryny (z połowy)
cynamon łyżka
Goździki całe Prymat łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowo-jabłkowy.

Śliwki dokładnie myjemy, wrzucamy do dużego/głębokiego garnka i zasypujemy 5 łyżkami cukru. Całość dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut, na małym ogniu.
Gdy śliwki zmiękną i lekko się rozgotują - dodajemy kawałki jabłka, sok z cytryny, goździki, cynamon i pozostały cukier. Jego ilość zależy od słodkości śliwek i jabłka.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym/średnim ogniu bez przykrycia, również od czasu do czasu mieszając - przez około 1-1,5h.
Gdy wszystkie składniki będą rozgotowane, a dżem zgęstnieje - całość przecieramy. Ja używam do tego tzw. "przecieraka", aczkolwiek ze zwykłym sitem też powinno się udać, choć będzie nieco trudnej. Całość ponownie zagotowujemy, aż zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję.
Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy około 10 minut, postępując jak w przypadku innych, zimowych przetworów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 31.08.2014 16:04
fajne połaczenie smaków
Ania84 31.08.2014 14:25
pyszne połączenie smaków
Rysia 31.08.2014 13:29
Smaczny dżemik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak