Dżem pomidorowo brzoskwiniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2 kg
  • brzoskwinie

    1 kg
  • cukier kryształ

    1,5 szklanki
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki. Gdy mamy duże pomidory to usuńmy pestki.
Brzoskwinie także obiaramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na małe cząstki.
Wrzucamy do rondla i smażymy z dodatkiem 1 i 1/2 szklanki cukru aż zawartość rondla zacznie gęstnieć .

Gdy odparuje zbędna woda dodajemy galaretkę brzoskwiniową dla podkreślenia smaku dżemu.
Gotowy po około 3 godzinach jeszcze ciepły przekłądamy do słików i zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut.
Odwracamy dnem do góry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 25.10.2013 09:24
ciekawe polaczenie smakow
czekoladka_m 09.10.2013 17:10
pomidory i brzoskwinie ? Bardzo ciekawi mnie ten smak:):)
Kuchareczka2 13.09.2013 19:05
ciekawy przepis
smakowita 08.05.2013 12:30
takiego połączenia nie robiłam i ciekawa jestem jak smakuje
barbara11561 18.03.2013 03:47
bardzo ciekawy,takiego jeszcze nie jadłam
Wafelek2601 31.01.2013 11:08
Przepyszny
Aneta41 10.11.2012 17:32
ciekawe połączenie
Rafał10 27.10.2012 10:16
super połączenie ! Muszę wypróbować :)
ElizaT 13.09.2012 06:57
nieźle :)
Mati13 08.09.2012 16:11
nietypowy, chętnie sprobuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat