Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidory
2 kg -
brzoskwinie
1 kg -
cukier kryształ
1,5 szklanki -
galaretka brzoskwiniowa
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Dżem pomidorowo brzoskwiniowy
Brzoskwinie także obiaramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na małe cząstki.
Wrzucamy do rondla i smażymy z dodatkiem 1 i 1/2 szklanki cukru aż zawartość rondla zacznie gęstnieć .
Gdy odparuje zbędna woda dodajemy galaretkę brzoskwiniową dla podkreślenia smaku dżemu.
Gotowy po około 3 godzinach jeszcze ciepły przekłądamy do słików i zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut.
Odwracamy dnem do góry.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)