Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem nektarynkowo- pomarańczowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 2 sztuki
cukier żelujący 1/2 kg
brzoskwinie 1 i 1/2 kg
Goździki całe Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem nektarynkowo- pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Nektarynki obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki. Miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Z dokładnie wyszorowanych pomarańczy ścieramy skórkę, którą dodajemy do nektarynek w garnku. Dorzucamy też miąższ pomarańczy (bez białych błonek!) i goździki.
Krok 1 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto
2
Mieszamy i całość zasypujemy cukrem żelującym 3:1. Odstawiamy na 2-3 godziny aż owoce puszczą sok.
Krok 2 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto
3
Wtedy zaczynamy podgrzewać garnek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty.
Krok 3 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto
4
Gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem do momentu ostygnięcia.
Krok 4 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto
5
Staramy się tak nakładać dżem, żeby w każdym słoiczku znalazł się jeden goździk.
Krok 5 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fijolek91 22.08.2012 17:07
fajny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak