Dżem nektarynkowo- pomarańczowy

Dżem nektarynkowo- pomarańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    2 sztuki
  • cukier żelujący

    1/2 kg
  • brzoskwinie

    1 i 1/2 kg
  • Goździki całe Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dżem nektarynkowo- pomarańczowy

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto
Nektarynki obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki. Miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Z dokładnie wyszorowanych pomarańczy ścieramy skórkę, którą dodajemy do nektarynek w garnku. Dorzucamy też miąższ pomarańczy (bez białych błonek!) i goździki.
Krok 2 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto
Mieszamy i całość zasypujemy cukrem żelującym 3:1. Odstawiamy na 2-3 godziny aż owoce puszczą sok.
Krok 3 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto
Wtedy zaczynamy podgrzewać garnek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty.
Krok 4 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto
Gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem do momentu ostygnięcia.
Krok 5 - Dżem nektarynkowo- pomarańczowy foto
Staramy się tak nakładać dżem, żeby w każdym słoiczku znalazł się jeden goździk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

fijolek91 22.08.2012 17:07
fajny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat