Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem na morelach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 1 kg
galaretka morelowa 2 opakowania
cukier 40 dag
żelfix 1 opakowanie 2:1

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem na morelach

Pamiętać należy, aby do dżemu wybierać świeże i jędrne morele.

Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski i dokładnie zblenderować. Wstawić do garnuszka, postawić na małym ogniu, następnie dodać cukier i żelfix i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania się dżemu.

Po tym czasie przełożyć do słoiczków i obrócić do góry dnem na kilkanaście minut. Przełożyć do spiżarki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.07.2015 10:56
pyszny dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak