Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem miodowo-truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
miód 2,5 szklanki
spirytus 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem miodowo-truskawkowy

Truskawki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z szypułek a następnie kroimy na kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy miód i dodajemy owoce. Wszystko zagotowujemy. Jeśli chcemy mieć gładki dżem możemy wszystko rozdrobnić blenderem. Jeśli zaś chcemy w dżemie wyczuwać kawałki truskawek - nie miksujemy owoców. Masę truskawkową gotujemy do czasu aż zacznie gęstnąć. Na koniec dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak