Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy!

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1 łubianka
cukier 5-7 łyżka

Porada

Pierwszy sok możemy odlać do słoiczków i również zapasteryzować.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy!

Maliny płuczemy pod małym strumieniem wody (żeby ich nie uszkodzić). Zasypujemy 4-5 łyżkami cukru. Jak tylko puszczą sok smażymy na małym ogniu, aby lekko pyrkał, co jakiś czas mieszając.
Po około 3 godzinach, gdy sok odparuje, a dżem zacznie nabierać pożądanej konsystencji sprawdzamy jego słodkość - jeśli trzeba dosładzamy (ja dałam w sumie 6 dużych czubatych łyżek).
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut.
Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 01.09.2014 21:39
Zgadzam się :)
Ola1young 31.08.2014 13:53
bardzo pyszny,mniam
Renataj 29.08.2014 23:09
A kiedy w środku zimy otwieramy taki słoiczek dżemu pachnącego malinami od razu przypomina nam się lato. Pyszny jest taki dżem naturalny, bez sztucznych konserwantów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak