Dżem malinowy

Dżem malinowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    1 kg
  • cukier

    2 szklanki
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dodajemy umyte maliny wraz z cukrem w garnku. Mieszamy całość i gotujemy przez 3 godziny na małej mocy palnika (bez pokrywki). Gotujemy tak długo aż zredukuje się nadmiar wody i będzie galaretowata konsystencja Ważne jest aby cały czas maliny mieszać. Przecieramy dżem przez sitko aby pozbyć się nadmiaru pestek. Przekładamy dżem o wyparzonych słoików i opcjonalnie pasteryzujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Helena63 19.07.2015 14:02
fajny przepis, nie trzeba kupować specjalnego cukru żelującego
Joannasz3190 19.07.2015 13:39
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat