Dżem jagodowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jagody

    4 kg
  • cukier

    1,5 kg
  • cukier żelujący 3:1

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody myjemy, przebieramy z listków i z zielonych jagód jeżeli takie będą. Przebrane jagody osuszamy. Jagody przekładamy do większego garnka. Dodajemy żelfix oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz i mieszamy do momentu, aż piana zniknie. Gorące jagody nakładamy do słoików. Zakręcamy i ustawiamy je do góry nogami na kilka minut. Po kilku minutach przekręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 17.11.2016 22:32
Swojski najlepszy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat