Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jagodowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 4 kg
cukier 1,5 kg
cukier żelujący 3:1 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jagodowy

Jagody myjemy, przebieramy z listków i z zielonych jagód jeżeli takie będą. Przebrane jagody osuszamy. Jagody przekładamy do większego garnka. Dodajemy żelfix oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz i mieszamy do momentu, aż piana zniknie. Gorące jagody nakładamy do słoików. Zakręcamy i ustawiamy je do góry nogami na kilka minut. Po kilku minutach przekręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.11.2016 22:32
Swojski najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak