Dżem jabłkowy

K&J
K&J

Dżem jabłkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    0,5 szklanki
  • żelfix

    1 opak
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dżem jabłkowy

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem jabłkowy foto
Jabłka obieramy, wycinamy pestki kroimy na mniejsze części (lub ścieramy na tarce). Ja lubię jak w dżemie są również większe kawałki.
Krok 2 - Dżem jabłkowy foto
Następnie jabłka mieszamy z dżemfixem i 0,5 szklanką wody i gotujemy 5 min. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 10 min.
Krok 3 - Dżem jabłkowy foto
Do wyparzonych słoików wlewamy dżem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wystygnięcia.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Katarzyna40 02.09.2012 14:27
aż mam ochotę na naleśniki z takim dżemem :)
pacpaw 19.08.2012 21:59
w maszynie robiłaś?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat