Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 1 kg
gruszki 500 g
cukier 1 szkl
woda 1//3 szkl
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem

1. Dynię kroimy w drobną kostkę, podlewamy wodą,

2. Gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu.

3. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Również kroimy w kostkę.

4. Kiedy dynia będzie już odpowiednio miękka dokładamy owoce, cukier i wanilię.

5. Gotujemy do momentu aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dolewamy sok z cytryny i dosypujemy cynamon.

6. Gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w 80 stopniach około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 01.11.2016 19:37
Ostrzegam, że grozi to zjedzeniem całego słoiczka od razu ;)
kloruś 25.10.2016 22:18
chętnie bym skosztowała!
sammakko 25.10.2016 21:51
Dziękuję :) Smakuje podobnie do pieczonych jabłek z cynamonem.
Ania321 23.10.2016 22:07
wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak