Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem czereśniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 3 kg.
cukier 3/4 kg.
Kwas cytrynowy Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: dżem czereśniowy

czereśnie umyć wydrążyć pestki i zasypać je cukrem odstawić na ok.2-3godz.Po tym czasie zlać sok a czereśnie włożyć do garnka wlać odrobinę soku i zagotować.Pogotować je ok 15-20min.dodać kwasek cytrynowy aby nie straciły koloru i ewentualnie jeśli trzeba to dosłodzić cukrem,wymieszać i ponownie zagotować trochę całych czereśni wyłożyć a resztę zmiksować blenderem dodać odłożone czereśnie wymieszać,wlać rozpuszczoną żelatynę z odrobiną wrzątku dokładnie wymieszać dżem i napełniać dżemem umyte słoiki szczelnie zakręcać i odstawiać do góry dnem do wystudzenia,można dla pewności pasteryzować słoiki od zagotowania się wody ok.10-15min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 07.09.2013 17:48
Aż chce się jeść taki dżem
smerfetka79 01.08.2012 14:05
szkoda że juz po sezonie:((chętnie bym spróbowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak