Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem cukinia-truskawki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 kg
truskawki 400 g
cukier 1 szkl
sok z cytryny 3 łyżki
galaretka truskawkowa 2 opak

Przepis i sposób przygotowania na: dżem cukinia-truskawki

Cukinię umyłam, obrałam i wypestkowałam. Pokroiłam w kostkę (waga podana już po oczyszczeniu i pokrojeniu ).
Włożyłam do garnka, nalałam odrobinę wody i dusiłam do miękkości.
Truskawki rozmroziłam, ale nie odcedzałam. Dodałam do miękkiej cukinii, gdy się wszystko zagotowało dodałam cukier, sok z cytryny i galaretkę..
Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Przełożyłam do suchych i wyparzonych słoików. Zakręciłam i odwróciłam do góry nogami, pozostawiając do wystygnięcia.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 21.08.2014 14:04
smak jak dla mnie pyszny! aczkolwiek za mało truskawkowy ;) ale znajomym bardzo smakował!
migotka28 20.08.2014 22:23
ciekawy pomysł,kolorek ładny ciekawe jaki smak
Renataj 20.08.2014 21:52
Ciekawy pomysł - cukiniowo-truskawkowego dżemu jeszcze nie jadłam.
Krzysztof15 20.08.2014 20:33
bardzo pyszny
gosia56 20.08.2014 20:20
robiłam taki w zeszłym roku ale jednak wolę owocowy dzem
Aleksandra/Olcia 20.08.2014 19:45
pyszny musi byc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak