Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem brzoskwiniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brzoskwinie 1,5 kg
żelfix 1 opakowanie
cukier 500 g
wanilia laski 1
sok z cytryny pół

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem brzoskwiniowy

Brzoskwinie obieramy ze skórki ,przekroić na pół i wyjąć pestki ,tak zrobić z każdą brzoskwinką , następnie pokroić w kostkę ,sposobem dowolnym ,przełożyć do garnka wsypać cukier i wlać wodę 5 łyżek przegotowanej letniej. Nie wstawiać na gaz jeszcze dodać żelfix 3:1 włączyć gaz i zacząć mieszać ,doprowadzić do wrzenia i zacząć gotowac 15 minut. Mieszając aby się nie przypalił.Po tym czasie dodajemy sok z cytryny , ziarenka wanilii wyskrobane ze środka laski . Gotujemy jeszcze 5 minut po dodaniu tych składników. Gotowy dżem mozemy rozlać do wyparzonych słoiczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 25.06.2015 11:41
przepyszny!
Damiano
Damiano 25.06.2015 08:58
bardzo dobry
Seba 06.02.2015 07:58
najlepszy domowy
romanrafal
romanrafal 10.12.2014 16:09
pyszny dżem
gosia56 11.11.2014 21:26
taki dzemik to mój ulubiony ;)
Bernadeta1 08.11.2014 21:51
dobrze mieć takie własne przetwory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak