Dyniowy krem ze szczyptą przypraw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1/2 kg
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 listek
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    2 szczypty
  • Kurkuma mielona Prymat

    2 szczypty
  • śmietana 12%

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy 1/5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia, solimy, wrzucamy pietruszkę, listek, ziele angielskie oraz podpieczoną na palniku cebulę, gotujemy wszystko przez 20 minut i przecedzamy. Dynię, ziemniaki, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonego bulionu i gotujemy do miękkości, miksujemy. Do kremu dodajemy gałkę, kurkumę, przeciśnięty czosnek, śmietanę, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Krem możemy podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
iskierka.ag
Polecam eksperymenty z wieloma gatunkami dyni, ponieważ każda daje inny smak oraz zapach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 28.04.2015 07:09
pięknie podany
Kolorowa 18.04.2015 18:12
Super wygląda i dobre dodatki !
Czarnula666 18.04.2015 11:30
Robie podobną. Pyszna jest ! :)
Gracer 17.04.2015 09:56
fajny przepis
RenataZ-et 16.04.2015 20:27
podoba mi się :)
Adamorek 16.04.2015 19:02
idealna miska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat