Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem Zewy
Margarynę stopić w rondelku i przestudzić.
W drugim garnku podgrzać mleko, wsypać cukier, wkruszyć drożdże i 2 łyżki mąki.
Zaczyn dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn rośnie ubić jajka z żółtkami i cukrem waniliowym a gdy są ubite dodać ocet i jeszcze chwilę ubijać.
Do miski przesiać mąkę, startą dynię, dodać sól i wymieszać.
Następnie dodać rozczyn, i jajka i wymieszać.
Potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość podzielić ciasto na porcje, każdą rozpłaszczyć i na środek nałożyć porcje marmolady.
Dokładnie zlepiać pączki i układać łączeniem do dołu na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Pączki zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ładnie wyrosną smażyć na rozgrzanym oleju a gdy się usmażą wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Gdy lekko przestygną polać lukrem przegotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.