Dyniowe muffinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • dynia

    400 g
  • cukier

    250 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • płatki migdałowe

    50 g
  • olej

    175 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • jaja

    4 szt

Polewa

  • czekolada gorzka

    50 g
  • płatki migdałowe

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe muffinki foto
Dynię zetrzeć na drobnych oczkach.
Krok 2 - Dyniowe muffinki foto
Następnie dodać jaja, olej i cukier, zmiksować.
Krok 3 - Dyniowe muffinki foto
Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać.
Krok 4 - Dyniowe muffinki foto
Na końcu dodać płatki migdałowe, połączyć.
Krok 5 - Dyniowe muffinki foto
Ciasto przełożyć do papilotek, do 2/3 wysokości.
Krok 6 - Dyniowe muffinki foto
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu ostudzić.
Krok 7 - Dyniowe muffinki foto
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią muffinki i posypać płatkami migdałowymi.
Malinka
Z podanej ilości składników wychodzi 18 szt muffinek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat