Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe drożdżówki z kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło 3 łyżki
drożdże świeże 25 g
cukier 2 łyżki
mleko ciepłe 1/3 szklanki
puree z dyni 3/4 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka

Kruszonka

mąka pszenna 100 g
cukier 50 g
masło 50 g

Nadzienie

dżem

Dodatki

białko do smarowania 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe drożdżówki z kruszonką

Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie mieszamy je z mąką, żółtkiem, roztopionym masłem i musem z pieczonej dyni (z dyni usuwamy pestki i gąbczastą część, układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy e 180 stopniach, następnie sam miąższ miksujemy blenderem). Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta odrywamy nieduże kuleczki (wyszło mi 8 bułeczek). Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy na środku trochę dżemu (użyłam powideł śliwkowych z gorzką czekoladą), dokładnie zlepiamy i formujemy kulkę. Tak przygotowane bułeczki układamy w blaszce, lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o odstępach (bułeczki powinny stykać się ze sobą dopiero po wyrośnięciu). Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym widelcem żółtkiem i dokładnie posypujemy kruszoną zrobioną z miękkiego masła wymieszanego z mąką i cukrem. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut- czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak