Dynia z boczkiem i jarmużem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    0,5 kg
  • jarmuż

    spory pęk
  • wędzony boczek

    100 gram
  • słonecznik

    1 garść
  • sól, pieprz

    do smaku
  • szałwia

    1/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynie kroimy na kostkę o boku około 1 cm. Boczek także kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię. Gdy wypłynie z niego tłuszcz dokładamy dynie i smażymy do miękkości. W między czasie z jarmużu usuwamy grube części liścia, a pozostałe tniemy w paseczki. Dokładamy do dyni i boczku. Całość smażymy razem, aż liście jarmużu zmiękną. Pod koniec doprawiamy i dokładamy słonecznik.

Potrawę tę można jeść samą lub z kaszą, ryżem.
Osobiście jestem zachwycona smakiem tej potrawy. Sałatka ta jest expressowa w przygotowaniu. Może ona stanowić przekąskę na wytrawnej kolacji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 23.10.2013 18:49
zdrowo kolorowo
gusia1000 21.10.2013 22:15
Danie na czasie.
caralajna 04.10.2013 07:33
zdecydowanie moje smaki, dynia i jarmuż pyszne i zdrowe :)
Mniam 02.10.2013 09:33
Bardzo ciekawy pomysł na dynię.
Magula 01.10.2013 21:29
ciekawa jestem smaku danuia
Lukasz 01.10.2013 19:53
pyszne danie
Konczi 01.10.2013 19:32
super jedzonko
IwonaDD 01.10.2013 19:29
lubię dynię w każdym wydaniu, a twoja wersja bardzo inspiruje!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat