Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 sztuka
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczka
  • mąka

    300 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • olej

    180 mililitr
  • kakao

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • śliwki

    600 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać ocet. Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy jajka będą dobrze ubite, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać olej. 2/3 ciasta przelać do formy (u mnie 31x21 cm). Do pozostałej części ciasta dodać kakao i łyżkę wody, zmiksować. Ciemne ciasto przełożyć na jasne i za pomocą patyczka zrobić na cieście kilka ósemek. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek (skórkami do dołu). Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 01.10.2013 12:12
Fantastyczne ciasto!
reniatka 01.10.2013 11:43
fajne ciasto ze śliwkami
gosia561 01.10.2013 10:32
apetycznie się zapowiada
gosia47-47 01.10.2013 10:22
ale wygląda super :D
Ela_K 01.10.2013 10:10
na pewno pycha
joanna__s 01.10.2013 10:00
Świetnie się prezentuje. Jest łatwe w wykonaniu i na pewno smaczne.
sylwia_mc 01.10.2013 09:53
super wygląda
Megg 01.10.2013 09:48
wygląda bardzo apetycznie
Piotr-21 01.10.2013 09:48
pyszne ciacho
Barbara/zuza22_85 01.10.2013 09:43
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat