Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
4 sztuka -
ocet 10 %
1 łyżka -
cukier
3/4 szklanka -
cukier waniliowy
3 łyżeczka -
mąka
300 gram -
proszek do pieczenia
2 łyżeczka -
olej
180 mililitr -
kakao
1 łyżka -
woda
1 łyżka -
śliwki
600 gram
Sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać ocet. Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy jajka będą dobrze ubite, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać olej. 2/3 ciasta przelać do formy (u mnie 31x21 cm). Do pozostałej części ciasta dodać kakao i łyżkę wody, zmiksować. Ciemne ciasto przełożyć na jasne i za pomocą patyczka zrobić na cieście kilka ósemek. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek (skórkami do dołu). Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze (18)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (8)