Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe ciasto z jagodami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 480 g
czekolada mleczna 200 g
masło 200 g
cukier drobny 160 g
olej rzepakowy 100 ml
śmietana 12% 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
budyń czekoladowy 2 opakowania
jajko 5 szt.
cukier puder do oprószenia
jagody 100 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe ciasto z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać do niej proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
2
Dodać śmietanę 12 %, 40 g drobnego cukru, żółtka i zimne masło. Posiekać składniki przy użyciu noża. Podzielić przygotowane 'ciasto' na dwie równe części.
Krok 2 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
3
Jedną część ciasta szybko zagnieść. Do drugiej dodać 100 g roztopionej, a następnie przestudzonej czekolady. Również zagnieść.
Krok 3 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
4
Odkroić po małym kawałku ciasta jasnego i ciemnego. Odkrojone części owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Krok 4 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
5
Pozostałe ciasto jasne ułożyć na cieście ciemnym.
Krok 5 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
6
Rozwałkować na kształt kwadratu.
Krok 6 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
7
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 25 cm x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krok 7 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
8
Pozostałą czekoladę roztopić. Lekko przestudzić i wymieszać z olejem rzepakowym.
Krok 8 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
9
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo wsypywać pozostały cukier.
Krok 9 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
10
Przygotowaną pianę połączyć z proszkiem budyniowym. Cały czas ubijając powoli wlewać czekoladę z olejem.
Krok 10 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
11
Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Po wierzchu rozsypać zamrożone jagody.
Krok 11 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
12
Z zamrażarki wyjąć pozostałe ciasto. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ułożyć na wierzchu ciasta naprzemiennie - starte ciasto jasne i ciemne.
Krok 12 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
13
Piec 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Krok 13 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.06.2013 08:04
Ze świeżymi będzie lepsze
Renata9 30.04.2013 11:42
pyszne ciasto
KasiaK90 30.04.2013 07:37
mm:) pyszności ;)
bietka 29.04.2013 22:32
pewnie pyszniutkie :)
Agnieszka_B 29.04.2013 22:23
jeszcze nie spotkałam świeżych jagód, ale myślę że z powodzeniem można je zastąpić innymi owocami
treonina 29.04.2013 22:17
wspaniałe cisto! można już kupić świeże jagody?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak