Dwukolorowe ciasto z jagodami

Dwukolorowe ciasto z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    480 g
  • czekolada mleczna

    200 g
  • masło

    200 g
  • cukier drobny

    160 g
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 ½ łyżeczki
  • budyń czekoladowy

    2 opakowania
  • jajko

    5 szt.
  • cukier puder

    do oprószenia
  • jagody

    100 mrożone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać do niej proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Dodać śmietanę 12 %, 40 g drobnego cukru, żółtka i zimne masło. Posiekać składniki przy użyciu noża. Podzielić przygotowane 'ciasto' na dwie równe części.
Krok 3 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Jedną część ciasta szybko zagnieść. Do drugiej dodać 100 g roztopionej, a następnie przestudzonej czekolady. Również zagnieść.
Krok 4 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Odkroić po małym kawałku ciasta jasnego i ciemnego. Odkrojone części owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Krok 5 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Pozostałe ciasto jasne ułożyć na cieście ciemnym.
Krok 6 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Rozwałkować na kształt kwadratu.
Krok 7 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 25 cm x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krok 8 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Pozostałą czekoladę roztopić. Lekko przestudzić i wymieszać z olejem rzepakowym.
Krok 9 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo wsypywać pozostały cukier.
Krok 10 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Przygotowaną pianę połączyć z proszkiem budyniowym. Cały czas ubijając powoli wlewać czekoladę z olejem.
Krok 11 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Po wierzchu rozsypać zamrożone jagody.
Krok 12 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Z zamrażarki wyjąć pozostałe ciasto. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ułożyć na wierzchu ciasta naprzemiennie - starte ciasto jasne i ciemne.
Krok 13 - Dwukolorowe ciasto z jagodami foto
Piec 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 21.06.2013 08:04
Ze świeżymi będzie lepsze
Renata9 30.04.2013 11:42
pyszne ciasto
KasiaK90 30.04.2013 07:37
mm:) pyszności ;)
bietka 29.04.2013 22:32
pewnie pyszniutkie :)
Agnieszka_B 29.04.2013 22:23
jeszcze nie spotkałam świeżych jagód, ale myślę że z powodzeniem można je zastąpić innymi owocami
treonina 29.04.2013 22:17
wspaniałe cisto! można już kupić świeże jagody?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat