Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru aż się rozpuszczą, dodać pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego), odstawić na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce - zwiększy objętość. Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym, podgrzać lekko mleko i rozbełtać w nim jajka, dolać do mąki, dodać rozczyn i wymieszać. Dodać ciepłe masło, dokładnie wyrabiać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawićna 1,5 godz w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Po tym czasie wymieszać, wrzucić do formy (1 dużej blachy lub dwóch średnich keksówek), odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać opuszkami palców, posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temp do 170 st i piec jeszcze 25-30 minut.