Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszonka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kg
ziemniaki 6-8 sztuk
cebula
ząbki czosnku 2-3
wino białe wytrawne 3/4 szklanki
boczek wędzony 200 gram
kiełbasa śląska 500 gram
jabłko kwaśne
kminek 1 łyżeczka
sól i pieprz
musztarda
Owoc jałowca cały Prymat 2-3
woda letnia 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszonka

Kapustę odciśnij z soku i posiekaj. Ziemniaki obierz i ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, Następnie dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki lub w półplasterki i smaż jeszcze przez chwilę. Po czym dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek,kminek,jałowiec,sól i pieprz . Smaż przez kilka minut cały czas mieszając.
Do zawartości patelni dodaj jabłka (ze skórką) pokrojone w większą kostkę. Duś przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj kapustę, wino,musztardę i wodę. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj ziemniaki. Delikatnie wymieszaj i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 17.06.2017 18:47
pyszne i syte danie :-)
Renata9 16.06.2017 21:22
Lubię takie jedzonko
Bernadeta1 16.06.2017 18:13
Nie jadłam ale na pewno smaczne jedzonko
agnieszka214 16.06.2017 13:35
Smaczny obiadek
bertpvd 16.06.2017 10:50
pyszny przepis
mirosława4 16.06.2017 10:04
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak