Duszone mięso teriyaki z warzywami i makaronem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    200 g
  • sos-marynata teriyaki

  • szynka wieprzowa

    400 g
  • marchewki

    2
  • por biała część i jasna zielon

  • pietruszka

  • mąka

    2 łyżki
  • woda

    szklanka
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • kolendra świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieso kroimy w kawałki i zalewamy około 100 ml sosu-marynaty. Odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania.

Myjemy i obieramy warzywa. Pietruszkę kroimy w słupki a marchew i pora w dość grube krążki.

Na patelnię wlewamy olej (tyle aby dno było nim zakryte). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki mięsa, które lekko obsmażamy. Przekładamy do głębokiej patelni a na ten sam tłuszcz wsypujemy pokrojone warzywa. Dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, po czym posypujemy łyżką mąki i mieszamy. Gasimy ogień i przekładamy warzywa do mięsa. Zalewamy wodą, wkładamy liść laurowy. Na średnim ogniu dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i posiekaną kolendrą.

W oddzielnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Kształt jego jest dowolny. Gdy już będzie ugotowany, odcedzamy i przekładamy na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszamy i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota37 01.12.2012 08:16
fajny przepis
Andysz 15.09.2012 08:57
mniam mniammm;)
mysza75 14.09.2012 20:18
Uwielbiam sos teriyakia twoje mięsko z nim pychota :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat