Duszona wieprzowina z kuskusem i pieczarkami

Duszona wieprzowina z kuskusem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    600 gram
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • pieczarki

    250 gram
  • cebula

    1 mała szt
  • masło

    1 łyżka
  • kuskus

    200 gram
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól

  • pieprz

  • sól ziołowa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Podsmażyć w rondlu na rozgrzanej oliwie, a następnie podlać wodą tak, by przykryła mięso. Dodać sól i sól ziołową. Dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Zeszklić cebulę na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Dodać do mięsa i dusić razem przez 10 minut.
W tym czasie kuskus zalać wrzątkiem tak, by poziom wody był około pół centymetra nad poziomem kaszy. Zostawić na 5 minut.
Dodać kuskus do mięsa, dodać również posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat